* HELENIUM *

Helenium "Waltraud" nog steeds een topperBeste planten, grassen en vooral ook Helenium liefhebbers,

Al héél lang zijn we verrukt van siergrassen en vooral ook wat je daar mee kan combineren. Zo zijn we dol op Asters, vinden we Sanguisorba's stuk voor stuk wonderschoon, is het vrolijke geel van veel Helianthus soorten bijzonder fraai en zijn de strakke Veronicastrums niet meer weg te denken uit onze borders. En zo zouden we natuurlijk nog wel sites vol kunnen schrijven met bloemen en grassen in zinderende combinaties..... Maar er is er natuurlijk altijd maar één die ons tuinhartje werkelijk sneller doet kloppen en dat is toch wel de ouderwetse doch oerdegelijke Helenium met z'n warme gele en bruinrode tinten. Wat hebben we dat vlammende geel met oranje gemist toen het even niet mocht en de tuin gevuld diende te worden met slechts pasteltinten of koele kleurstellingen van blauw met lila en paars en zo het geel verbannen werd naar een plekje uit het zicht, het verdoemhoekje of erger nog, de compsthoop......

Onze eigen selectie: Helenium "Serenade"

Geen kweker wilde ze meer telen want ze zijn lang onverkoopbaar geweest. Dan raakt een plantensoort al snel in de vergetelheid en mede om die reden zijn we vermoedelijk ook een aantal cultivars kwijtgeraakt. Gelukkig mag de Helenium zich echter weer in een warme belangstelling verheugen en is er weer vraag naar bouwstenen voor een heuse "Indian Summer" want wij kunnen ons geen nazomer of herfsttuin indenken zonder Heleniums! Het lijkt ons in ieder geval een uitdaging om zo mogelijk te redden wat er nog is en om een aantal oude soorten op te zoeken om ze voor het nageslacht te bewaren. Een groot voordeel van Heleniums is namelijk dat het erg sterke tuinplanten zijn die maar zo niet verdwijnen.

Onze eigen selectie: Helenium "Beatrice"

Om al deze redenen hebben wij daarom eind 2006 besloten om collectiehouder te worden voor het plantengeslacht Helenium. Hoewel verschillende kwekers zich in Europa hebben bezig gehouden met Heleniums, ontbrak op het Europese vasteland nog steeds een zo compleet mogelijke officiële Helenium collectie. In Engeland heeft Martin Hughes-Jones een uitstekende Nationale Helenium collectie die mede te bewonderen is op zijn buitengewoon fraaie en volledige site:

www.helenium.net


Het collectiehouderschap is inmiddels een feit! Op 9 september 2007 mocht Peter zur Linden, Helenium liefhebber en kweker uit het Duitse Linne, het lintje doorknippen waarmee de de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen er weer een collectie bij heeft gekregen; "De Nederlandse Plantencollectie Helenium".

Om de Heleniumcollectie zo compleet mogelijk en goed benaamd te krijgen, is een voortdurende bron van aandacht en zeker geen eenvoudige opgave. Bezoekers van deze site die informatie hebben over Heleniums, roepen we dan ook op om te reageren via ons mailadres.

We nodigen u van harte uit om eens te komen kijken!

Dori en Henk Jacobs

U kunt hieronder eventueel naar onze site of rechtstreeks naar de Heleniums in onze catalogus:

Website Kwekerij Jacobs assortimentslijst Helenium