* HELENIUMFESTIVAL & 20 JAAR KWEKERIJ JACOBS *

Beste Helenium liefhebbers,

*** 20 jaar Kwekerij Jacobs ***

Natuurlijk kijken we zoals altijd weer uit naar het meest uitbundige bloemenfeest in onze tuin maar dit jaar is het natuurlijk extra bijzonder vanwege ons 20 jarig bestaan! Op deze dagen willen we daar dus wat extra aandacht aan schenken. Naast het bloemenfeest in de tuin hebben we raku gestookte keramiek in de tuin rond het woonhuis. Keramiste Anneke Gebert verzorgt samen met haar man Frans weer doorlopende raku stook demonstraties op de beide dagen. Anneke heeft speciaal voor de jarige kwekerij Heleniums gebakken die extreem lang bloeien. Daarnaast heeft ze heeft een "kandelaar project" waarbij je zelf een kandelaar kunt samenstellen uit diverse klei onderdelen. In de veranda hebben we koffie of thee met appeltaart & slagroom tegen een kleine vergoeding. De tuin is natuurlijk het feestelijk hoogtepunt.

Verderop kunt u meer lezen over de helenium als een ouderwetse doch gedegen tuinplant.

We zijn nog steeds inmiddels trotse bezitters van ruim 100 cultivars. We kunnen wel stellen dat het redelijk goed gaat met onze verzameling. Af en toe komt er nog wel eens een nieuwe cultivar bij maar we beleven het meeste plezier aan dat wat er staat. Af en toe vinden we weer een Helenium zaailing in onze tuin en het blijft altijd weer een verassing wat daar uit ontstaat. Door de diversiteit van de cultivars laten ook die zaailingen grote verschillen zien in hoogte, bloemvorm en kleur. Een aantal veelbelovende Helenium zaailingen zijn we nog druk aan het bestuderen en beoordelen. In ons artikel over nieuwe Heleniums in het Duitse tuinblad "Gartenpraxis" van maart 2012, was goed te zien welke verscheidenheid zoal mogelijk is.
Hoewel Helenium bekend staat als zeer sterke tuinplant, blijken ze helaas niet allemaal zo onverwoestbaar. Onze verzameling bevat een aantal zwakke cultivars die veel extra zorg en aandacht behoeven. Een deel van de verzameling is ouder zijn dan 50 jaar en dat is niet zonder reden. Deze oudjes zijn erg sterk en het zijn ook deze soorten die ondanks verwaarlozing nog vaak weten te overleven. Nieuwe soorten dienen zich nog te bewijzen en ze een aantal jaren aan hun lot overlaten is een wrede doch goede test.
Gelukkig kunnen we melden dat de meeste Heleniums voorbeeldig degelijk zijn en een doorsnee winter in ons klimaat prima zullen doorstaan. Als resultaat van de liefdevolle verzorging van onze troetelkindjes, is het in de tuin weer een oogstrelend bloemenfestijn. Vooral in de maand augustus werkt deze bloemenzee zich gestaag naar een hoogtepunt. Het is duidelijk de hoofdbloeimaand van Helenium. Tijdens een lekker middagzonnetje gonst het van bijen en hommels. Rondfladderende vlinders zorgen voor een vrolijke noot boven de beplanting. Verheugen we ons daarom op de viering van ons:

"HELENIUMFESTIVAL"

zaterdag 13 en zondag 14 augustus van 10:00 uur tot 17:00 uur


Rond die tijd staan de meeste Heleniums dus in volle bloei. Het steeds groter wordende aantal lijkt jaarlijks voor een nog uitbundiger bloemenfeest te zorgen. Alle Heleniums zijn hier in grote groepen opgenomen in grote gemengde plantenborders. Dit is vrij ongebruikelijk voor plantverzamelingen bij vooral kwekerijen waar ze meestal apart in vakken, de zogenaamde moerbedden, uitgeplant zijn. Wij hebben ervoor gekozen om vooral ook de tuinwaarde van de Helenium in borders te laten zien. Zo valt meteen op dat ze bijzonder fraai combineren met andere nazomer- en herfsbloeiers en natuurlijk niet te vergeten de siergrassen die ook dan al een zeer belangrijke bijdrage leveren. Al onze planten staan overigens in diverse grote lange eilandborders die u kunt bekijken vanaf een uitgebreid stelsel van smalle hakselpaadjes. Door de hoogte van de uitbundige en weelderige beplanting waant u zich in een heuse bloemenzee.
Ervaar de warme en zinderende combinaties van Helenium met o.a. Aster, Persicaria, Sanguisorba, Helianthus, Rudbeckia, Vernonia, Eupatorium, Veronicastrum en Monarda naast de pluimen en halmen van vooral Molinia, Panicum, Stipa, Pennisetum, Sorgastrum en niet te vergeten Miscanthus. De Helenium is onbetwiste hoofdrolspeler als we het "Indian Summer" effect willen bereiken en mag zeker in geen "Hot Border" ontbreken!

Vanzelfsprekend hebben we naast vaste planten en siergrassen een royale collectie Heleniums in de verkoop. Zoals gebruikelijk is alles weer van eigen bio kweek, blijft de entree GRATIS en staan koffie of thee met appeltaart & slagroom tegen een kleine vergoeding voor u klaar!

We nodigen u dan ook van harte uit om te komen kijken.

Dori en Henk Jacobs
Terug naar boven