* HELENIUMFESTIVAL 2022 *

Beste Helenium liefhebbers,

Elk jaar zien we weer uit naar het meest uitbundige bloemenfeest in onze tuin. Als houder van de "Nederlandse Planten Collectie Helenium", zijn we inmiddels trotse bezitters van ruim 120 cultivars. We kunnen wel stellen dat het goed gaat met onze collectie. Nog steeds komen er nieuwe cultivars bij. Ook vinden we zo af en toe een Helenium zaailing in onze tuin. Een leuke en spannende bezigheid, want het is altijd weer een verassing wat daar uit ontstaat. Door de diversiteit van de collectie laten ook die zaailingen grote verschillen zien in hoogte, bloemvorm en kleur. Een aantal veelbelovende Helenium zaailingen zijn we nog druk aan het bestuderen en beoordelen. In ons artikel over nieuwe Heleniums in het Duitse tuinblad "Gartenpraxis" van maart 2012, was goed te zien welke verscheidenheid zoal mogelijk is.
Hoewel Helenium bekend staat als zeer sterke tuinplant, blijken ze helaas niet allemaal zo onverwoestbaar. De collectie bevat een aantal zwakke cultivars die veel extra zorg en aandacht behoeven. Een deel van de verzameling is ouder zijn dan 50 jaar en dat is niet zonder reden. Deze oudjes zijn erg sterk en het zijn ook deze soorten die ondanks verwaarlozing nog vaak weten te overleven. Nieuwe soorten dienen zich nog te bewijzen en ze een aantal jaren aan hun lot overlaten is een wrede doch goede test. Dit staat een beetje haaks op onze rol als collectiehouder waarin we natuurlijk dienen te zorgen voor het behoud van een zo compleet, correct en gezond mogelijke collectie.
Gelukkig kunnen we melden dat de meeste Heleniums voorbeeldig degelijk zijn en een doorsnee winter in ons klimaat prima zullen doorstaan. Als resultaat van de liefdevolle verzorging van onze troetelkindjes, is het in de tuin weer een oogstrelend bloemenfestijn. Vooral in de maand augustus werkt deze bloemenzee zich gestaag naar een hoogtepunt. Het is duidelijk de hoofdbloeimaand van Helenium. Tijdens een lekker middagzonnetje gonst het van bijen en hommels. Rondfladderende vlinders zorgen voor een vrolijke noot boven de beplanting. Verheugen we ons daarom op de viering van alweer het zevende:

"HELENIUMFESTIVAL"

zaterdag 13 en zondag 14 augustus van 10:00 uur tot 17:00 uur


Rond die tijd staan de meeste Heleniums dus in volle bloei. Het steeds groter wordende aantal lijkt jaarlijks voor een nog uitbundiger bloemenfeest te zorgen. Alle Heleniums zijn hier in grote groepen opgenomen in grote gemengde plantenborders. Dit is vrij ongebruikelijk voor plantencollecties, meestal zijn deze bij elkaar in vakken uitgeplant. Wij hebben ervoor gekozen om vooral ook de tuinwaarde van de Helenium in borders te laten zien. Zo valt meteen op dat ze bijzonder fraai combineren met andere nazomer- en herfsbloeiers en natuurlijk niet te vergeten de siergrassen die ook dan al een zeer belangrijke bijdrage leveren. Al onze planten staan overigens in diverse grote lange eilandborders die u kunt bekijken vanaf een uitgebreid stelsel van smalle hakselpaadjes. Door de hoogte van de uitbundige en weelderige beplanting waant u zich in een heuse bloemenzee.
Ervaar de warme en zinderende combinaties van Helenium met o.a. Aster, Persicaria, Sanguisorba, Helianthus, Rudbeckia, Vernonia, Eupatorium, Veronicastrum en Monarda naast de pluimen en halmen van vooral Molinia, Panicum, Stipa, Pennisetum, Sorgastrum en niet te vergeten Miscanthus. De Helenium is onbetwiste hoofdrolspeler als we het "Indian Summer" effect willen bereiken en mag zeker in geen "Hot Border" ontbreken!

Ieder jaar proberen we tijdens de Helenium dagen een nieuwe eigen selectie te introduceren die dan in een beperkte aantallen zal worden aangeboden. Omdat we daar dan ook voldoende voorraad van in onze collectie moeten hebben, is het niet altijd mogelijk om vantevoren aan te geven welke nieuwe soort het gaat worden en of dat dan vervolgens ook nog eens gaat lukken. We kunnen en willen dus niets beloven en dat is dan vooral om teleurstelling te voorkomen als later blijkt dat we helaas geen door ons aangeprezen mooie nieuwe Helenium kunnen leveren!

Vanzelfsprekend hebben we naast vaste planten en siergrassen een royale collectie Heleniums in de verkoop. Zoals gebruikelijk is alles weer van eigen kweek, blijft de entree GRATIS en staan koffie met koek tegen een kleine vergoeding weer voor u klaar!

We nodigen u dan ook van harte uit om te komen kijken.

Dori en Henk Jacobs
Terug naar boven