* KERAMIEK IN DE TUIN *

Een nieuw evenement!

Na jarenlange deelname aan een groots opgezet regionaal kunstevenement willen we het kunstgebeuren aan het eind van juni voortaan zelf kleinschaliger organiseren. Vanwege onze grote tuin met kwekerij gaan we het ook combineren met onze Vaste Plantendagen die daarmee als apart evenement komt te vervallen. Een nieuw eigen evenement onder het motto "veel raku gestookte keramiek in de tuin & onze vaste planten in het zonnetje"!

Ons programma tijdens "Keramiek in de Tuin"

We zijn in totaal 7 dagen open en wel op zaterdag 18, zondag 19, woensdag 22, donderdag 23, vrijdag 24, zaterdag 25 én zondag 26 juni. Alle dagen zijn we steeds geopend van 10.00 tot 17.00 uur
Tegen een kleine vergoeding staan koffie of thee met appeltaart weer voor u klaar.
Zoals altijd en dus ook tijdens dit evenement is het bij ons vrij entree!

De expositie

Tijdens de "Keramiek in de Tuin" dagen is er in onze open tuin een doorlopende expositie van Raku gestookte keramiek. Er is werk te zien van keramiste Anneke Gebert uit Ommelanderwijk aangevuld met diverse werkstukken van haar cursisten waarbij de verschillende voorkeuren van de exposanten zich weerspiegelen in het veelzijdig getoonde keramiek. Er zijn Raku gestookte vazen, bollen, zaaddozen, kabouters, maskers, heksen, bloemen, dekselpotten, muurmannetjes, luizenhoedjes, zangkoortjes maar ook abstracte werkstukken. Er zijn vooral veel beesten te zien zoals kikkers, muizen, zeehondjes, schapen, egels, varkens, poezen, konijnen, salamanders en diverse vogels zoals pinguïns, kipjes, duiven en uilen. Speciaal voor de tuin zijn er de zeer onschadelijke gebakken en Raku gestookte slakken.

Demonstraties raku stoken

Op zondag 19 én zondag 26 juni is er overdag een doorlopende demonstratie Raku stoken die wederom wordt verzorgd door Anneke en Frans Gebert. Het raku stoken vindt buiten plaats. Bij slechte weersomstandigheden plaatsten we een groot regenscherm zodat het gewoon door kan gaan.

Over het Raku stoken

Het Raku stoken van keramiek is een oude Japanse techniek waarbij een zwart netvormig scheurtjespatroon in de glazuur ontstaat, het zogenaamde craquelé. Een reeds gebakken werkstuk wordt eerst geglazuurd waarna het snel tot ca. 1000 °C wordt verhit. Als het werkstuk uit de oven wordt gehaald, craqueleert door de plotse afkoeling het glazuur. Vervolgens wordt het nog zeer hete werkstuk in een zaagselton gelegd waarbij het zaagsel spontaan ontbrandt. De rook die daarbij ontstaat trekt in de scheurtjes en kleurt deze zwart.

Over Anneke Gebert

"Spelen met klei en vuur"

In 1979 probeerde Anneke een broodje klei. Vrijwel direct werd ze door het materiaal gegrepen en het heeft haar later ook niet meer losgelaten. Anneke is geheel autodidact. Gedreven probeert ze alle kneepjes van het vak te beheersen. Na 7 jaar te hebben gedraaid, begon ze met handvormen waarin ze haar expressie nog beter kwijt kon. Meestal gaat Anneke uit van een bol of een doosvorm maar er kan ook geheel iets anders ontstaan. Het maken en decoreren van schalen vindt ze een leuke uitdaging. Regelmatig wordt geëxperimenteerd met glazuur waarna ze de mooiste op haar objecten kan toepassen.


Raku en zaagseloven stoken is haar later erg gaan boeien. Momenteel gebruikt ze dan ook alleen deze stookwijze. Aan de vormen, maar zeker ook aan haar specifieke Raku kleuren, kan men haar werk herkennen. Raku betekent “vrede, welzijn en geluk” wat ze ook vindt in het vervaardigen van keramiek en het stoken daarvan. Anneke exposeert regelmatig in binnen- en buitenland waar ze met haar werk ook op diverse keramiekmarkten te vinden is. Anneke geeft Raku, Naked Raku, Pittfire, Zaagseloven en Zilverklei workshops in haar eigen atelier in Ommelanderwijk. Sinds 2007 heeft ze daar ook een “petit galerie”. In 2010 kwam er een kleine keramiektuin die na de aankoop van een buurkavel inmiddels aardig is uitgebreid. Anneke is met haar werk in tuin en galerie zeker een bezoekje waard!

Meer informatie over het werk van Anneke Gebert:

www.annekegebert.nlTerug naar boven