* LENTEKRIEBELS 2020 *

De opening van een nieuw tuinseizoen!

Beste tuin & planten liefhebbers,

"Lentekriebels" is voor ons elk jaar opnieuw de ultieme opening van een geheel nieuw tuinseizoen. Na de winterperiode komen de sapstromen weer wat op gang en de eerste tere bloempjes kondigen voorzichtig de komende lente aan. Juist dat ijle en fragiele begin vinden we altijd heel vertederend, vooral als we bedenken dat het meest dynamische moment in de tuin er aan zit te komen. Een aarzelend lief briesje als voorbode van een enorme explosie die zeer binnenkort de tuin verbazingwekkend snel zal omtoveren tot één grote bloeiende groene oase. Als buitenmensen zitten we daar natuurlijk dagelijks middenin en we voelen ons altijd weer zeer bevoorrecht met een geweldig plekje op de voorste rij. Als alles in de tuin weer de grond uit schiet, is de vrijkomende energie werkelijk voelbaar en werkt voor ons altijd weer zeer aanstekelijk. Na de winterperiode hebben we weer zin om in de grond te wroeten, we krijgen er lentekriebels van!

De voorjaarstuin

We organiseren "Lentekriebels" niet alleen om het tuinseizoen te openen maar vooral ook om onze bezoekers kennis te laten maken met de voorjaarstuinen rond het woonhuis. Veel planten in dit tuingedeelte komen van nature voor in bosgebieden. Naast wat vroegbloeiende vaste planten zijn het vaak bolgewassen die in het vroege voorjaar onder de nog kale bomen profiteren van zonlicht en warmte waardoor ze tot bloei komen. Zodra het bladerdek echter gesloten is, gaat een groot deel van deze planten in rust en zijn dan de rest van het tuinseizoen niet meer zichtbaar.

Vroege voorjaarsbollen

Onze voorjaarstuin bevat diverse bolgewassen waaronder veel verschillende sneeuwklokjes. Er staan meer dan 60 Engelse cultivars in de tuin alsmede een zeker zo grote collectie eigen geselecteerde verschillende vormen. Zo is goed te zien dat niet alle sneeuwklokjes hetzelfde zijn. Samen met de vroege crocussen zijn dit de eerste bloempjes die het nieuwe tuinjaar inluiden. Bij een milde winter hebben we soms half februari al hele tapijten in het gras onder de appelbomen rond het woonhuis. In de schaduwborders is vooral de combinatie met Helleborus orientalis hybriden een zeer kleurrijk geheel. Na de sneeuwklokjes en de vroege crocussen komen de vele narcissen boven net als de wat later bloeiende crocussen maar ook sneeuwroem en nog veel meer moois. Vooral Corydalis solida heeft het bij ons zeer naar de zin. Als "vogeltje op de kruk" zaait ze zich in diverse kleurtjes royaal uit waarbij de intens rode tinten nog het meest opvallen.

Schaduwplanten

Naast veel bolgewassen bevat onze voorjaarstuin een grote collectie bijzondere schaduwplanten. Tussen de vroegbloeiende bolgewassen pronken als eerste de genoemde Helleborus soorten die worden opgevolgd door een bijzonder grote verzameling verschillende bosanemonen. Samen met de vaste Lathyrus vernus nemen diverse elfenbloemen het "stokje" over waarna het voorjaar in de tuin pas goed losbarst met de grote rest van onze schaduwplantencollectie. Naast veel Epimedium, Anemone nemorosa maar ook Ranunculus ficaria en Dicentra, laten juwelen als Podophyllum, Trillium, Jeffersonia, Diphylleia en Arisaema zich tussen de nodige varens en wat vroege siergrassen na de winter weer zien. Onze Hosta collectie is niet bijzonder groot maar de dikbladige types doen het zeer goed. Er staan echter bijna 60 verschillende Rodgersia's in onze schaduwtuin waaronder een aantal eigen selecties. Op de wat vochthoudende venige grond groeien ze hier zeer imposant uit tot schitterende tuinjuwelen. Leuke bijkomstigheid is dat de slakken het niet lusten!

Opmerkelijke verschillen

De periode rond "Lentekriebels" is altijd zeer indrukwekkend vanwege de ontluikende natuur in de voorjaarstuin. Naast dit bijzondere natuurlijke verschijnsel, doen zich in onze tuin een tweetal situaties voor die een opmerkelijk verschil laten zien met de situatie later in het seizoen.

Zo is het ronde zitje vlak bij de entree op zeer warme zomerse dagen een geliefd stekje waar bezoekers vaak de aangename koelte opzoeken in de schaduw onder de hazelaars. In het vroege voorjaar is dit bijzondere stekje echter de warmste plek in onze tuin! Pal op het zuiden en beschut in de luwte van houthok en buxushaag aan de noordzijde, bloeien hier in de border rondom het zitje de sneeuwklokjes altijd als eerste tussen de daar eveneens zeer vroeg bloeiende verschillende Helleborus orientalis hybriden.

Tijdens "Lentekriebels", maar ook in de periode vlak erna, kunnen bezoekers bij een rondje door de gehele tuin een opmerkelijk verschil ervaren tussen de voorjaarstuinen en onze weelderige nazomer en herfsttuin die rond die tijd flink wordt teruggeknipt. Imposante strokleurige Miscanthus bossen met zilveren pluimen staan samen met andere restanten van de uitbundigheid van het vorige seizoen in groot contrast met het frisgroene ingetogene van de ontluikende voorjaarstuin. Half maart zijn zo opkomst en ondergang van verschillende delen van onze tuin in één rondgang te beleven!

De opening van een nieuw tuinseizoen!

Als de dagen gaan weer wat lengen, is het voorjaar op komst en staan we te popelen om weer te beginnen. Met het derde weekend van maart op de kalender is het dan ook de hoogste tijd voor onze gezellige opening van een nieuw tuinseizoen en vieren we zoals altijd:

"LENTEKRIEBELS"

4 en 5 april van 10:00 tot 17:00 uur


Uiteraard blijft het organiseren van een evenement zo rond half maart een spannende aangelegenheid want vorst en sneeuw zijn natuurlijk nog zonder meer mogelijk. Optimistisch als we zijn, gaan we echter uit van fraaie lentedagen met een fris voorjaarszonnetje. Een uitgelezen collectie van bijzondere en gewilde schaduwplanten naast de nodige andere vaste planten en siergrassen hebben we dan al wel een beetje op voorraad.

Zoals altijd is alles weer van eigen kweek, blijft de entree nog steeds GRATIS en staan koffie & thee met wat lekkers tegen een kleine vergoeding voor u klaar. Voldoende ingrediënten voor gezellige "Lentekriebels"!

Voor de duidelijkheid willen we hier nog wel vermelden dat wij niet voornemens zijn om bijzondere sneeuwklokjes te gaan aanbieden. Graag verwijzen we Galanthus verzamelaars voor hun inkopen door naar diverse collega's in de Zaanse Schans, Wolfheze, Kalmthout in België en Nettetal in Duitsland.

Veel belangrijker vinden we namelijk het gezellige onmoetingsmoment waarbij we samen met bezoekers de opening van een nieuw tuinseizoen inluiden onder het genot van een bak koffie met een rondje door de onze tuin.

We nodigen u in het nieuwe tuinjaar opnieuw van harte uit!

Dori en Henk Jacobs
Terug naar boven