* Open Tuin *

Pluimenfeest tijdens grassendagen 2005Onze Open Tuin mag gezien worden als een etalage van wat we in de afdeling kwekerij verkopen. Van de totale oppervlakte van 1 hectare gebruiken we tweederde deel als Open Tuin waar onze collectie vaste planten steeds in combinatie met siergrassen is gehuisvest in zogenaamde moerborders. Dit zijn plantenborders die gevuld zijn met onze moederplanten, het uitgangsmateriaal waar we stekjes van nemen, de zaden van oogsten of die we scheuren en oppotten voor de verkoop.

Gemiddeld groeien er 2500 tot 3000 soorten en cultivars waarvan er gemiddeld 500 in de afdeling verkoop te vinden zijn. Een simpel rekensommetje leert ons vervolgens dat u minstens 2000 soorten in de Open Tuin zult tegenkomen die helaas niet in de afdeling verkoop staan. Dit als “schot voor de boeg” voor plantenliefhebbers met de neiging om steeds naar planten te vragen die we net niet op voorraad hebben. Als troost merken we hier op dat het meestal binnen afzienbare tijd wél zo zal zijn.


Volgens zeggen zou een tuin meer moeten zijn dan een verzameling planten. Wij vinden echter dat onze plantenverzameling zonder architectonische hoogstandjes prima als weelderige showtuin door het leven kan. Als proeftuin omdat veel nieuwe aanwinsten hierin worden uitgeplant die bij gebleken geschiktheid eventueel kunnen worden opgenomen in het verkoopassortiment. Als ideeëntuin omdat vrijwel het gehele seizoen interessante combinaties te zien zijn van vaste planten met siergrassen.Altijd staat er wel iets te bloeien. Als de laatste Dendranthema nog volop bezig is neemt de eerste Helleborus het over. De grote collectie Miscanthus is de gehele winter aantrekkelijk en zorgt voor een waar pluimenfeest van september tot maart! De kleinste dwerg en de grootste reus onder de vaste planten is hier te vinden. Van Mentha requienii, amper een centimeter hoog tot aan Helianthus giganteus “Sheila’s Sunshine” die hier richting 3 meter gaat!


Om diverse groeiomstandigheden te creëren, wat noodzakelijk is voor het huisvesten van een gevarieerde collectie, is de Open Tuin opgedeeld in verschillende zones. In het oude deel van de tuin vinden we behalve een oud appelhof ook diverse schaduwborders rond woonhuis. Hier groeien in het voorjaar bloeiende bosplanten en bolgewassen maar ook schaduwgrassen en exclusieve schaduwplanten die later in het seizoen “de kop opsteken”.


In het nieuwere deel van de Open Tuin groeien vooral de zonminnende planten. Langs de verkoopafdeling ligt de moestuin die ons al heel lang regelmatig van verse groente voorziet. Onze tuinhobby is met een moestuin begonnen. Steeds vaker worden hier ook sierlijke groenten in verbouwd zoals bijvoorbeeld rode boerenkool en roodbloeiende tuinbonen. Aan het einde van de moestuin is een verdiept zitje dat uitkijkt over een grote natuurvijver.

Rond de grote natuurvijver zijn met het uitgegraven zand de borders flink opgehoogd zodat zelfs droogteminners het hier prima naar de zin hebben in het van nature vochtige veengebied. Regelmatig wanen we ons in de duinen door de combinatie met het weidse omringende Groningse landschap wat heel bijzonder is want strand en zee liggen zeker niet in de buurt! Het gebruik van siergrassen en bamboe naast het ontbreken van hoge bomen in dit deel van de Open Tuin zal dit effect zeker versterken. In het voorjaar en vroege zomer groeien hier vooral veel Geraniums en Hemerocallissen. In nazomer en herfst wordt het beeld vooral bepaald door de grotere siergrassen in combinatie met Asters, Heleniums en andere laatbloeiende vaste planten.


Een bezoek aan onze Open Tuin.
Onze tuin is elk nieuw tuinseizoen tot eind juni gratis toegankelijk. Vanaf 1 juli betalen tuinbezoekers echter € 3,50 entree per persoon. Het jaar daarop is de tuin dus weer vrij te bezichtigen tot eind juni. De kwekerij blijft uiteraard het gehele seizoen gratis toegankelijk.

Over de openingstijden.
Tijdens de openingstijden van de kwekerij kunt u in onze tuinen heerlijk rondwandelen zonder verdere aankoopverplichtingen bij de kwekerij. Buiten onze openingstijden is een bezoek aan tuin en kwekerij echter niet mogelijk en dit geldt ook voor tuingroepen en bussen!
Terug naar boven