Zes jaar op rij "Westerwolde Rijgt", ook deze editie mag u zeker niet missen!

Westerwolde Rijgt is een ludieke tiendaagse tuin & kunst manifestatie door geheel Westerwolde waarbij veel tuinen en bijzondere locaties een indrukwekkend tuin & kunst programma brengen. Vanwege een overweldigend succes in de afgelopen jaren, worden er van 21 juni t/m 30 juni wederom allerlei activiteiten georganiseerd in ruim 20 tuinen en bijzondere locaties.

Ons programma tijdens "Westerwolde Rijgt" in 2019

We zijn alle dagen geopend van 09:00 tot 17:00 uur en daarmee één uur eerder
open
dan de algemeen geldende openingstijd. Handig als u een extra lange dag
tuinen & kunst gaat bekijken want u kunt dan bij ons één uur eerder beginnen!
Zoals altijd, en dus ook tijdens "Westerwolde Rijgt", is het bij ons vrij entree!

In 2019 drie verschillende exposities!

Tijdens "Westerwolde Rijgt" hebben we op alle 10 dagen 3 verschillende exposities:

*   Er is raku gestookt keramiek te zien van keramiste Anneke Gebert aangevuld met diverse werkstukken van haar cursisten.

*   Lisette Rombouts komt weer in onze tuin exposeren met haar verrassende zaaddozenproject.

*   Houtdraaier Albert Dubben exposeert wederom 10 dagen met houtdraaikunst.

Meer informatie over Anneke, Lisette en Albert verderop op deze pagina.

In 2019 vier verschillende demonstraties!

Tijdens Westerwolde Rijgt worden er bij ons 4 verschillende demonstraties verzorgd:

Op zondag 23 én zondag 30 juni is er overdag een doorlopende demonstratie Raku stoken die wordt verzorgd door Anneke en Frans Gebert.

Op zaterdag 22 juni, zondag 23 juni, zaterdag 29 juni én zondag 30 juni is Albert Dubben doorlopend bezig met houtdraaien.

Op zaterdag 22 juni verzorgt mandenmaker Remmelt Panman een demonstratie wilgentenen vlechten.

Op zaterdag 29 juni én zondag 30 juni komt Rolf Schaa met zijn veldsmidse om een demonstratie smeden te verzorgen.

Bij slechte weersomstandigheden gaan alle demonstraties gewoon door!"Westerwolde Rijgt" nader bekeken.

In het landelijke Westerwolde zetten tussen Ter Apel en Bellingwolde zetten veel tuineigenaren en een aantal bijzondere locaties de deuren open met een bijzonder uitgebreid en gevarieerd kunstprogramma. Naast de mogelijkheid om de tuinen met een opmerkelijke diversiteit aan verschillende tuinstijlen te bezichtigen, zijn er bijvoorbeeld ook optredens en concerten naast diverse tentoonstellingen en exposities. Ook de bijzondere locaties bieden een interessant kunstprogramma. Ruim 50 kunstenaars verlenen hun medewerking aan dit unieke tuin & kunstevenement. Diverse fietsroutes verbinden de verschillende locaties met elkaar waarbij u onderweg kunt kennismaken met het lieflijke en intieme Westerwolde. Onderaan deze pagina vindt u een link naar de website van Westerwolde Rijgt.

Kralen rijgen in Westerwolde

Tijdens het evenement krijgt u bij elke deelnemende locatie een bijzondere en unieke kraal die u aan een snoer kunt rijgen. Deze kraal staat symbool voor de zojuist door u bezochte plek als zijnde één van de vele parels in het mooie Westerwolde. Na het bezoeken van de nodige tuinen en locaties, vormt uiteindelijk dit "parelsnoer" een leuk en bijzonder aandenken aan alle door u bezochte "Parels in Westerwolde". Wie in voorgaande jaren niet aan alle deelnemers is toegekomen, krijgt nu dus de kans om het unieke Westerwolde Rijgt kralensnoer alsnog compleet te maken!

De jaarkraal

Naast de kralen van de deelnemende tuinen en locaties wordt er apart ook nog een unieke jaarkraal uitgebracht. Jaarlijks wordt er een kunstenaar of kunsternares uitgenodigd om de jaarkraal te maken. Dit jaar is de jaarkraal gemaakt door keramiste Anneke Gebert die bij ons exposeert en op de zondagen demonstraties raku stoken verzorgd. De jaarkraal is bij ons verkrijgbaar en is dit jaar extra bijzonder vanwege het eerste lustrum. Deze mag dus zeker niet ontbreken aan uw kralensnoer!

"Schel en schaif"

Het thema van Westerwolde Rijgt voor 2019 is "schel en schaif", een Groningse uitdukking voor "schots en scheef". Deelnemende tuinen en kunstenaars zijn vrij om daar iets mee te doen. Gelukkig is het programmaboekje overzichtelijk gebleven...

Westerwolde Rijgt Fair

Op woesdag 26 juni wordt er in Smeerling op het terrein van Natuurmonumenten en "Gasterij Natuurlijk Smeerling" een fair georganiseerd onder het motto "groen & kunstzinnig". Ruim 50 standhouders bieden hun waren aan waaronder planten, tuinartikelen, tuinmeubelen, kleding, sierraden, zeep, kunst & nijverheid, ambachtelijke chocolade, worst, oliën, enzovoort. Er is live muziek en er zijn diverse activiteiten. Houdt u er rekening mee dat een aantal deelnemende tuinen tijdens de fair gesloten zijn! In het programmaboekje en ook op de speciale Fair website van Westerwolde Rijgt is te lezen welke tuinen die dag dicht zijn.
De link naar de Fair website vindt u onderaan deze pagina.
LET OP! Wij zijn alle 10 dagen open! Dus ook op woensdag 26 juni!
Over Anneke Gebert

"Spelen met klei en vuur"

In 1979 probeerde Anneke een broodje klei. Vrijwel direct werd ze door het materiaal gegrepen en het heeft haar later ook niet meer losgelaten. Anneke is geheel autodidact. Gedreven probeert ze alle kneepjes van het vak te beheersen. Na 7 jaar te hebben gedraaid, begon ze met handvormen waarin ze haar expressie nog beter kwijt kon. Meestal gaat Anneke uit van een bol of een doosvorm maar er kan ook geheel iets anders ontstaan. Het maken en decoreren van schalen vindt ze een leuke uitdaging. Regelmatig wordt geëxperimenteerd met glazuur waarna ze de mooiste op haar objecten kan toepassen.


Raku en zaagseloven stoken is haar later erg gaan boeien. Momenteel gebruikt ze dan ook alleen deze stookwijze. Aan de vormen, maar zeker ook aan haar specifieke Raku kleuren, kan men haar werk herkennen. Raku betekent “vrede, welzijn en geluk” wat ze ook vindt in het vervaardigen van keramiek en het stoken daarvan. Anneke exposeert regelmatig in binnen- en buitenland waar ze met haar werk ook op diverse keramiekmarkten te vinden is. Anneke geeft Raku, Naked Raku, Pittfire, Zaagseloven en Zilverklei workshops in haar eigen atelier in Ommelanderwijk. Sinds 2007 heeft ze daar ook een “petit galerie”. In 2010 kwam er een kleine keramiektuin die na de aankoop van een buurkavel inmiddels aardig is uitgebreidt. Anneke is met haar werk in tuin en galerie zeker een bezoekje waard!
Meer informatie over het werk van Anneke Gebert:

www.annekegebert.nlOver Lisette Rombouts

"Plantaardige structuren gevangen in textiele vormen"

Lisette Rombouts woont en werkt in Midwolda. Al vanaf jonge leeftijd is Lisette met stoffen en draden bezig. De liefde voor werken met textiel, het gevoel voor stoffen en kleuren én de handigheid kreeg ze spelenderwijs van huis uit mee. Ze zag haar moeder regelmatig met naald en draad bezig en experimenteerde zelf al snel met allerlei materialen, technieken en vormen. Lisette volgde een opleiding 'mode en kleding' maar werkte uiteindelijk in de natuurvoedingssector en later als hovenier/tuinontwerper.Haar creatieve scheppingsdrang is altijd aanwezig. Ze werkt aan eigen projecten en volgde vele cursussen waaronder beeldhouwen. Die eigen projecten winnen terrein want momenteel is ze vooral bezig met haar textielkunst en wat minder met tuinwerk, met name in de wintermaanden. Tijdens wandelingen en werken in de tuin ontmoet Lisette één van haar grootste inspiratiebronnen: de natuur. Het ritme van de seizoenen, de schoonheid van verval, wonderlijke vormen, structuren en kleurcombinaties blijven haar verwonderen en verblijden. Een paar jaar geleden werd Lisette gegrepen door de vormen van zaaddozen: prachtige verpakkingen voor potentieel nageslacht. Het inspireerde haar tot een project met de vormen van zaaddozen als uitgangspunt voor objecten met textiel en papier. Ze combineert hierbij diverse technieken en materialen. Voor deze expositie in de tuin maakt ze speciaal objecten die de elementen kunnen trotseren.

Lisette is tijdens Westerwolde Rijgt 's middags aanwezig tijdens de twee weekenden. Haar werk is bovendien nog in onze tuin te zien t/m ons Heleniumfestival op 11 en 12 augustus.Meer informatie over het werk van Lisette Rombouts:


www.lisetterombouts.nlOver Albert Dubben

"De passie van een houtdraaier"

Albert bewerkt allerhande stukken hout uit de natuur met zijn draaibank waarbij het voor hem een uitdaging is om de betoverende schoonheid van dit natuurlijke materiaal bloot te leggen in een uniek werkstuk. In 2007 bouwde Albert zijn werkplaats voor het draaien van hout.


Albert vertelt met veel plezier over zijn passie: "Als een stuk hout zich ervoor leent, dan gaat mijn voorkeur uit naar het maken van objecten met een natuurrand. Door de bast en spintlaag doordringen naar de kern van een stuk hout is altijd weer een waar avontuur. Telkens word ik verrast door de schoonheid van de structuur en het kleurenspel van het materiaal. En steeds weer vraag ik me af hoe ik de structuur van het hout, de bast, de spintlaag en het kernhout zo mooi mogelijk kan laten uitkomen in het te maken werkstuk. Helemaal spannend wordt het wanneer je de fysieke schade die een boom gedurende zijn groeiperiode heeft op gelopen kunt laten meespelen."

Volgens Albert is de schoonheid van het hout vooral voor hen die het zien. Dat moeten er velen zijn want Albert heeft met veel liefde en passie zijn uiterste best gedaan om de bijzondere structuren en het unieke kleurenspel van het hout in elk werkstuk zichtbaar te maken!
Meer informatie over het werk van Albert Dubben:

www.houtdraaierij-centerpunt.nlOver het Raku stoken

Het Raku stoken van keramiek is een oude Japanse techniek waarbij een zwart netvormig scheurtjespatroon in de glazuur ontstaat, het zogenaamde craquelé. Een reeds gebakken werkstuk wordt eerst geglazuurd waarna het snel tot ca. 1000 °C wordt verhit. Als het werkstuk uit de oven wordt gehaald, craqueleert door de plotse afkoeling het glazuur. Vervolgens wordt het nog zeer hete werkstuk in een zaagselton gelegd waarbij het zaagsel spontaan ontbrandt. De rook die daarbij ontstaat trekt in de scheurtjes en kleurt deze zwart.
De demonstratie Raku stoken vindt buiten plaats en wordt geheel verzorgd door keramiste Anneke Gebert en haar man Frans. Bij slecht weer plaatsen we een regenscherm zodat het bijzondere Raku stoken altijd door kan gaan.Over Westerwolde

Westerwolde ligt aan de zuid-oostzijde van de provincie Groningen en loopt van Bellingwolde via Vlagtwedde en Sellingen tot aan Ter Apel. Het zeer afwisselende en kleinschalige Westerwolde vormt een bijzonder contrast met het vlakke en open karakter van de rest van de Groningse provincie. Het inmiddels Nationaal cultuurhistorische landschap van Westerwolde wordt wel vergeleken met Drenthe maar is veel intiemer en vormt een regelrechte parel in het "staartje" van Oost-Groningen.

Met de kronkelende Ruiten Aa als centrale ruggengraat, liggen er verspreid in het licht golvende landschap stukjes bos of heide met af en toe een ven. Kleine bolle akkers of hooilandjes omzoomd met oeroude houtwallen, die vaak zeer imposante eiken bevatten, zorgen voor een verfijnde afwisseling tussen de slingerende beekdalen. Buurtschappen met oude boerderijen naast historische gebouwen maken dit wonderschone plaatje af.


De Ruiten Aa tussen Ter Wupping en Smeerling.   Foto:   Hans ter Heijden


Meer over "Westerwolde Rijgt":

www.westerwolderijgt.nl

Meer over de Fair tijdens "Westerwolde Rijgt":

Westerwolde Rijgt Fair

Meer over van alles in Westerwolde en Westerwolde zelf:

www.westerwolde.groningen.nl

Terug naar boven